Food and Forest Development Finland (FFD)

View Original

Ruokajärjestelmät etelässä - Yhteenveto verkkokyselystä

FFD järjesti Ruokajärjestelmän uudet suunnat -verkkoseminaarin huhtikuussa 2021, keskittyen globaalin etelän ruokajärjestelmiin. FFD suunnitteli verkkokyselyn saadaksemme etelän äänet mukaan pohdintoihimme. Vastauksia tuli 20 organisaatiosta Afrikasta, Aasiasta ja Latinalaisesta Amerikasta. Kysely ja webinaari keskittyivät viiteen toimintalinjaan, jotka YK on esittänyt syyskuussa 2021 New Yorkissa pidettävää huippukokousta varten. 

  1. Kaikille pääsy turvalliseen ja ravitsevaan ruokaan

Monet vastaajista yhdistivät turvallisen ruoan luomutuotantoon, kemikaalien ja torjunta -aineiden poissaoloon ja ympäristöystävälliseen tuotantoon. Hallitus pidettiin tärkeimpänä toimijana, jonka pitäisi osallistua ruoan turvaamiseen. Maatalousneuvonnan puute puolestaan luokiteltiin kriittisimmäksi tekijäksi, joka esti turvallisen ja ravitsevan ruoan saatavuuden. 

2. Kulutustottumuksien muuttaminen kestävimmiksi 

Paikallinen tuotanto, vähäiset ympäristövaikutukset, luonnonvarojen ehtyminen ja ruokahävikin vähentäminen tunnistettiin keinoiksi, jotka edistävät kestävää kulutusta. Kuluttajien tietoisuutta tästä on lisättävä, mutta kysymykseksi jää edelleen: kuka ottaa siitä vastuun? Onko hallitus vastuussa tietoisuuden lisäämisestä vai kuuluuko se elintarvikealalla toimiville yrityksille?

3. Luontoystävällisten tuotantotapojen edistämistä 

Luontoystävällistä tuotantoa kuvattiin ympäristöystävälliseksi tuotannoksi, mikä suojelee biologista monimuotoisuutta ja ekosysteemejä. Kyselyyn vastanneiden mukaan paras tapa lisätä luontoystävällistä tuotantoa olisi tarjota lainoja ja muita taloudellisia tukimekanismeja tai hallituksen tukia ilmastoälykkäälle luomuviljelylle. Maatalousneuvontaa ja koulutusta tulisi myös lisätä. 

4. Oikeudenmukaisen toimeentulon vahvistaminen 

Tasa-arvoinen toimeentulo määriteltiin osallistavaksi, tarjoamalla tasapuoliset tulot ja sukupuolten tasa-arvon, takaamalla kaikille mahdollisuuden ruokaan ja yhdenvertaisen päätöksentekovallan sekä mahdollistamalla tasapuolisen pääsyn resursseihin. Paras tapa edistää tasa-arvoista toimeentuloa on tukea pienviljelijöitä maatalousneuvonnassa ja koulutuksessa ja myöntää enemmän rahoitusta viljelijäjärjestöille

5. Shokki- ja stressisietokyvyn lisääminen ja haavoittuvuuden vähentäminen

Shokki- ja stressisietokyvyn lisääminen ja haavoittuvuuden vähentäminenmääriteltiin riittävän monipuolistamisen kautta sekä kapasiteettinä selviytyä, toipua, sopeutua ja oppia. Vastaajat totesivat, että maatalousvakuutukset ovat käytännössä olemattomia ja maaseudun infrastruktuuri huono. Viljelijät tarvitsevat tukea maatalouden monipuolistamiseen sekä ilmastonmuutos- ja sopeutumiskoulutukseen. Tarvitaan sekä tietoisuuden lisäämistä että joustavien käytäntöjen neuvontaa.