Oikeudenmukainen vihreä siirtymä maataloustuottajille – FFD Maailma kylässä -festivaaleilla 

Kuva: Jenny Öhman, FFD.

Miten vihreä siirtymä toteutetaan maataloustuottajille oikeudenmukaisesti? Kehittyvissä maissa 2,5 miljardia ihmistä saa elantonsa maataloudesta pääosin pientiloilta, jotka kärsivät ilmastonmuutoksen seurauksista jo nyt. Suuri osa maataloudesta ja ruokaturvasta on pientuottajien käsissä, sillä lähes puolet maailman ruuasta tuotetaan alle viiden hehtaarin tiloilla. Monessa maassa maaperän, puiden ja luonnonvarojen kestävän käytön ratkaisevat pientuottajat. Kuitenkin vain 1,7 % ilmastorahoituksesta ohjautuu näille viljelijöille.

FFD järjesti Maailma kylässä-festivaalilla keskustelun “Maataloustuottajat ilmaston puolesta” lauantaina 27.5. FFD:n toiminnanjohtaja Tiina Huvion kanssa aiheesta keskustelivat maa- ja metsätalousyrittäjä Kati Partanen ja maanviljelijä Heikki Huhtanen. Keskustelun lomassa lyhyet videotervehdykset Mahalaxmi yhteisömetsäryhmän puheenjohtaja Bishnu Pandeyltä Nepalista, maatalousyrittäjä Elizabeth Nsimadalalta Ugandasta ja MVIWA-Arushan koordinaattori Richard Masandikalta Tansaniasta veivät yleisön suoraan maailmalle pientuottajien luo.   

FFD:n puheohjelma Maataloustuottajat ilmaston puolesta! Kuva: Camilla Hanhirova, Maailma Kylässä

"- Perheviljelmät muodostavat ruokaturvan kivijalan ja ovat samalla ilmastotoimien ratkaisujen ytimessä, niin sopeutumisen kuin hillinnän näkökulmasta. "
— Kati Partanen

- Tarvitsemme pienviljelijät mukaan niin ruoantuotannon, kuin koko ruokajärjestelmän murrokseen toteaa FFD:n toiminnanjohtaja Tiina Huvio. Maatalous on riippuvainen ilmastosta ja luonnosta, joten pienviljelijät haluavat tehdä töitä ilmastomuutoksen hillinnän edestä ja ovat pakotettuja sopeutumaan. Maatalous on myös yksi harvoja elinkeinoista, mikä voi parantaa hiilen sidontaa. “Maanviljelijät ovat todella huolissaan ilmastomuutoksesta, mutta he kokevat, ettei heidän jo tekemää työtä hillinnän ja sopeutumisen edestä huomata ja heitä ei kuulla.Muutosvoima lähtee osallisuudesta, tunteesta, että sinua kuullaan ja otetaan huomioon.”

- Ihmiselle on luonnollista pelätä muutosta, sanoo Heikki Huhtanen. “Ilmastonmuutos on pelottavaa, mutta myös sitä vastaan taistelu vaatii muutoksia, ja se saattaa olla toisinaan toisenlaista pelkoa. Tätä muutosvastarintaa ei voiteta inttämällä, vaan lämmöllä ja mukaan ottamalla. Yhdessä toimimalla. Lähtötila usein kuitenkin muutosvastarinta.”

Kati Partanen ja Heikki Huhtanen Tiivistämön lavalla FFD:n puheohjelmassa. Kuva: Camilla Hanhirova, Maailma Kylässä

Maailma kylässä -festivaali houkutteli Helsingin Suvilahteen 49 000 kävijää 27-28.5. Festivaalin teema oli Muutosvoima! FFD oli mukana Maailma kylässä -festivaalilla sekä ohjelmatuottajana, että näytteilleasettajana.

Lisätietoja FFD:n puheohjelmasta Maailma Kylässä-sivuilla, artikkeleissa MTK:n uutissivuilla ja Landsbygdens Folk-lehdessä.

Maataloustuottajat ilmaston puolesta - FFD Maailma kylässä festivaalilla 27-28.5

Maailma kylässä -festivaali kokoaa yhteen maapallon tulevaisuudesta kiinnostuneet yksilöt ja yhteisöt ratkaisujen ja tekojen äärelle toukokuun viimeisenä viikonloppuna 27.–28.5. Helsingin Suvilahteen. Lähes 30 asiaohjelmanumerossa kuullaan muutoksentekijöitä eri puolilta maailmaa ja pohditaan muun muassa ruoantuotannon suhdetta ilmastonmuutokseen, vähemmistöjen mahdollisuuksia toimia vaikuttajina sekä politiikan roolia muutosvoimana.

FFD on mukana Maailma kylässä -festivaalilla sekä ohjelmatuottajana, että näytteilleasettajana. Ohjelmassamme lauantaina 27.5 klo 18.10-18.30, sekä online, on luvassa keskustelua maataloustuottajien roolista osana vihreää siirtymää. Nähdään Maailma kylässä -festivaalilla!

Maatalous tuottaa lähes kolmanneksen ilmastopäästöistä. Kehittyvissä maissa noin 2,5 miljardia ihmistä saa elantonsa maataloudesta. Suuri osa maataloudesta ja ruokaturvasta on pientuottajien käsissä, sillä lähes puolet maailman ruuasta tuotetaan alle viiden hehtaarin tiloilla. Monessa maassa maaperän, puiden ja luonnonvarojen kestävän käytön ratkaisevat pientuottajat.  

Ilmastomuutos on maataloudelle konkreettinen uhka, mutta kaikesta ilmastorahoituksesta alle kaksi prosenttia saavuttaa tuottajat. Keskustelussa maataloustuottajat kertovat omasta roolistaan osana oikeudenmukaista vihreää siirtymää. 

FFD:n toiminnanjohtaja Tiina Huvion kanssa aiheesta keskustelevat maa- ja metsätalousyrittäjä Kati Partanen ja maanviljelijä Heikki Huhtanen. Keskustelun lomassa lyhyet videotervehdykset Mahalaxmi yhteisömetsäryhmän puheenjohtaja Bishnu Pandeyltä Nepalista, maatalousyrittäjä Elizabeth Nsimadalalta Ugandasta ja MVIWA-Arushan koordinaattori Richard Masandikalta Tansaniasta vievät yleisön suoraan maailmalle pientuottajien luo. 

Ohjelmaa voi seurata festivaalin Puhelavalla tai verkkosivujen Online-ohjelmassa. 

Lue lisää FFD:n ohjelmasta tässä, ja koko festivaalin ohjelmasta Maailma kylässä nettisivuilla.

Muista läheistäsi tänä jouluna FFD:n aineettomalla joululahjalla

Anna joululahja rakkaillesi tukemalla maanviljelijäperhettä kehitysmaassa. Food and Forest Development Finland - FFD:n aineettomat lahjat auttavat siellä, missä tarve on suurin: kolme neljäsosaa maailman köyhimmistä ihmisistä asuu maaseudulla. Avullasi kehitysmaiden maa- ja metsätalousperheet voivat lähettää lapsensa kouluun ja saada tuloja ja ruokaa.

FFD:n aineettoman lahjan verkkokauppa tarjoaa useita vaihtoehtoja tuottajien tueksi, myös ilmastonmuutokseen varautumiseen. Tomaatintaimia, kalanpoikasia tai metsänhoitokoulutusta – tutustu FFD:n lahjakauppaan ja hanki paras joululahjasi: www.ffd.fi/lahjakauppa