SÅ ARBETAR VI
Lönsamma jordbruk skapar matsäkerhet och jobb för den växande befolkningen i utvecklingsländer. Enskilda producenter behöver dock ett stödnätverk för att kunna öka sin kompetens och sitt kapital. Vårt mål är att stärka producentorganisationer i utvecklingsländer och säkerställa deras livskraft i många år framöver.
Kärnan i vår verksamhet är samarbete mellan producentorganisationer i utvecklingsländer och finländska experter, dvs. twinning eller mentorskap. Twinning är FFD:s sätt att tillämpa farmer-to-farmer-metoden i praktiken. Målet med twinning-samarbetet är ömsesidigt lärande och utbyte av erfarenheter. Genom twinning-metoden får producentorganisationer teknisk hjälp och stöd från finländska experter inom jordbruk, skogsbruk, trädgårdsodling och fiskodling. Partnerskapet bygger på lika värderingar, på basen av vilka vi arbetar för att uppnå gemensamma mål genom att lära av varandra.
Identifikation och planering
Kontakt till producentorganisatio-ner
Vi kontaktar producentorganisationer via våra nätverk eller så kontaktar de oss direkt.
Vi arbetar endast med demokratiskt drivna producentorganisationer som främjar sina medlemmars intressen.
Hitta rätt expert
Vi väljer twinning-expert på basen av hennes/hans erfarenhet och enligt projektets producentorganisations behov.
Gemensamma mål
Vi ser till att projektets prioriteringar och framtidsvision kommer direkt från producentorganisationens strategi, och vi planerar vår verksamhet så att den stöder strategin.
Förhållandet mellan olika aktörer
Finansiering kan fås för två-tre åt gången via olika finansieringskanaler. Vi har utvecklat olika verktyg för projektadministration som möjliggör att producentorganisationernas behov kan presenteras I enlighet med finansiärens krav. På detta sätt säkerställer vi projektets framgång.
Hitta rätt lösning
När vi väl har skapat kontakterna, analyserat miljön, möjligheterna och riskerna och tillsammans med producentorganisationen bedömt deras färdigheter och behov, hjälper vi producentorganisationen med planeringen kring hur de vill utvecklas.
GENOMFÖRANDE OCH ÖVERVAKNING
Budgethantering
När kontakter har upprättats mellan aktörerna och en projektet genomförs är det viktigt att regelbundet utvärdera utvecklingen av arbetsplanen. Redovisningshantering är en viktig del av alla våra projekt.
Uppföljandet av tidtabeller och aktiviteter
Vid projektets genomförande är kontroll en pågående process där utvecklingen jämförs med planerna. Övervakning sker på alla nivåer - från producentorganisationen till deras medlemmar och från twinning-experter till oss. Övervakningen består av officiell rapportering och även övrig kommunikation.
Uppbyggnad av supportnätverk
Producentorganisationerna skapar gärna kontakt med aktörer som har praktisk erfarenhet av sådana lösningar som stöder lärande och utveckling.
Implementering av bästa praxis
Det finns många sätt att producera mat, trä och andra råvaror. Det finns också många sätt att göra dem inkomstbringande. Tillsammans med experter och producentorganisationen letar vi efter den mest effektiva och producentvänliga metoden.
UTVÄRDERING
UTVÄRDERING
Att utvärdera framgångar och misslyckanden hjälper oss att göra projekten mer effektiva. Utvärderingar ökar diskussionen mellan parterna och stärker partnerskapet. FFD:s interna funktioner utvärderas genom ett kvalitetssystem. FFD fick 2020 ett trestjärnigt EFQM-kvalitetscertifikat.
Effektivitet, resultatinriktning och kvalitet
FFD:s resultat bygger på vår theory of change och mäts och verifieras av resultathantering. I resultathantering betonas inlärningsprocessen, där information samlas in och tolkas med syftet att förbättra effektiviteten och arbetets kvalitet på tre nivåer: FFD som en organisation, twinning och partnerorganisationer. Övervakning och utvärdering får fram bästa praxis och lärdomar som kan användas för att kontinuerligt utveckla både projekt och programaktiviteter. Projektövervakning stöds av projektresultatkedjan. Utvärderingarna bygger på tanken att både partnerorganisationen och FFD drar nytta av den. Därför är partnerorganisationerna aktivt med i utvärderingarnas planeringsskeden, genomföranden och övervakning av genomföranden.