Kapua ilmasto-osaamista Tansaniaan keväällä 2025!

FFD:n Oma Kapua -kampanja käynnistyy toukokuussa 2024!

tule kanssamme vahvistamaan pienviljelijöiden ilmastokestävyyttä tansaniassa!

Hae mukaan täällä!

JÄRJESTÄMME INFOTILAISUUDEN HANKKEESTA ZOOMISSA TIISTAINA 4.6. KLO 18.00. TERVETULOA MUKAAN!
Osallistumislinkki Zoomiin.

Kipengere Mpanga Game Reserve sijaitsee Njombessa ja on tunnettu upeista vesiputouksistaan. Kuva: Jenny Öhman / FFD

Mikä Kapua?
Oma Kapua -hankkeissa vapaaehtoiset keräävät varoja kehittyvissä maissa toimiviin projekteihin, edistäen suomalaista kehitysyhteistyötä ja globaalin oikeudenmukaisuuden toteutumista. Vapaaehtoiset vierailevat hankekohteessa ja toteuttavat paikan päällä fyysisen haasteen tai muita aktiviteetteja hyvän asian puolesta!
Lue lisää Kapuan sivuilta ja Oma Kapua Tansania 2025

Myyntikojun laaja valikoima Igwachanyan kylässä, Tansania. Kuva: Jenny Öhman / FFD

Mihin FFD:n Oma Kapua-hankkeessa kerätyt varat käytetään ja kuinka paljon varoja kerätään?
FFD:n Kapua-kampanjassa kerätään varoja eteläisen Tansanian Njomben alueen pienviljelijöiden työn ja toimeentulon ilmastokestävyyden kehittämiseen. Kaikki kerätyt varat kohdennetaan FFD:n hankkeeseen “Kohti ennakoivaa sopeutumista: paikallisten tuottajajärjestöjen ilmastopalvelujen laajentaminen” (2023-2026). Tavoitteena on kerätä vapaaehtoisvoimin yhteensä 25 000e, jolloin yksi vapaaehtoinen kerää varoja n. 2000e-4000e. Jokainen vapaaehtoinen kerää varoja itsenäisesti, mutta saa tarvittaessa tukea ja vinkkejä Kapuan muulta tiimiltä.

Milloin varainkeruu aloitetaan ja kuinka matka Tansaniaan toteutetaan?
Vapaaehtoiset aloittavat varainkeruun syksyllä 2024 ja matkustavat Tansaniaan huhtikuun 2025 alussa. Matkan kesto on noin 2 viikkoa. Lennot Tansaniaan sekä maan sisäinen liikkuminen ja aktiviteetit suunnitellaan Kapuan toimesta yhdessä matkatoimiston kanssa. Nämä muodostavat matkan kokonaishinnan per henkilö. Koko matkan hinnaksi tulee arviolta 3800-4200e, riippuen osallistujien määrästä sekä matkan laajuudesta. Matkalla on vaihtoehtoisia osuuksia, jotka voivat vaikuttaa hintaan. Jokainen osallistuja maksaa itse matkansa.

Mitä matkan hintaan sisältyy?
Matkan hintaan sisältyvät kaikki matkaan kuuluvat lennot, lentokenttäkuljetukset, majoitukset, kaikki matkaohjelmassa mainitut kuljetukset, sisäänpääsymaksut opastetuilla kierroksilla, paikallisoppaan palvelut, matkaohjelmassa mainitut ateriat ja lentokenttäverot.
Hintaan ei sisälly matkavakuutuksia, viisumeja, muita henkilökohtaisia kuluja (ruoka/juoma/tipit) eikä hotelliveroja (5 usd/yö).

Tansanian matkan alustava aikataulu (1.-14.4.2025) A=aamiainen, L=lounas, I=illallinen
PÄIVÄ 1 - LENNOT HELSINGISTÄ DAR ES SALAAMIIN
PÄIVÄ 2 - DAR ES SALAAM – MOROGORO. Saapuminen Dar es Salaamiin ja kuljetus hotelliin. Aamiaisen jälkeen aloitamme ajomatkan kohti Lounais-Tansaniaa, Njomben aluetta. Majoittuminen puolimatkassa hotelliin Morogorossa. (A)
PÄIVÄ 3 - NJOMBE. Siirtyminen autolla Morogorosta Njombeen, missä majoittuminen hotelliin. (A, L, I)
PÄIVÄT 4 – 6 NJOMBE. Vierailut avustuskohteessa. Auto ja opas käytettävissä päivän ajan. (A, L, I)
PÄIVÄ 7  NJOMBE - MIKUMI. Aamiaisen jälkeen siirtyminen Mikumin kansallispuistoon, missä yöpyminen kahden päivän ajan.  Mikumin kansallispuisto rajoittuu etelässä Selousin suojelualueeseen, ja nämä kaksi aluetta muodostavat ainutlaatuisen ekosysteemin. Mikumin maisemaa verrataan usein Serengetin maisemaan. (A, L, I)
PÄIVÄ 8  MIKUMI. Puistoajelu Mikumin kansallispuistossa. Puiston kasvillisuus koostuu savannista, jossa kasvaa akaasiaa, baobabia, tamarindia ja harvinaisia palmuja. Eläimistöön kuuluu monia Afrikan savannille tyypillisiä lajeja, kuten kirahvit, norsut, seeprat, impalat, kudut, eri antiloopit, paviaanit, gnut ja puhvelit. Puistossa on tavattu yli 400 eri lintulajia. (A, L, I)
PÄIVÄ 9  MIKUMI – DAR ES SALAAM. Teemme puistokävelyn auringon noustessa, jonka jälkeen palaamme majapaikkaamme aamiaiselle. Siirtyminen autolla Dar es Salaamiin. (A)
PÄIVÄT 10 - 11 DAR ES SALAAM. Vapaata aikaa Dar es Salaamissa. (A)
 PÄIVÄ  12 SANSIBAR/HELSINKI. Kuljetus lentokentälle ja lento Helsinkiin. Halukkaat voivat jatkaa matkaa vielä Sansibarille. Kuljetus hotelliin. (A, I)
 PÄIVÄ  13 SANSIBAR. Kokopäiväretki paikallisesti rakennetulla dhow-veneellä, joka vie sinut ympäri Sansibarin etelärannikkoa. Pysähdymme hiekkarannalla, jossa voit snorklata, ottaa aurinkoa ja uida. Mukanamme on kokeneita snorklausopettajia, jotka voivat opettaa sinulle koralliriutoista ja trooppisesta merielämästä. (A, I, I)
 PÄIVÄ 14 - LENNOT  SANSIBAR  HELSINKI. Kuljetus lentokentälle lennot Istanbulin kautta kautta Helsinkiin.

Matkan hinta
Matkan hinnaksi tulee arviolta 3800-4200e, riippuen osallistujien määrästä. Matkaan kuuluva Sansibarin osuus on valinnainen, johon osallistuessa hinta on hieman korkeampi (kuitenkin korkeintaan 4200e).

Naisviljelijä-ryhmä Tansanian Njombessa kokeilevat peltometsäviljelyä, ja ryhmä on juuri perustanut oman taimitarhan. Kuva: Jenny Öhman / FFD

Miksi lähtisin mukaan?
Pientuottajat ovat ilmastomuutoksen eturintamassa ja joutuvat jo nyt sopeutumaan haastaviin olosuhteisiin. Tansanian maaseudulla merkittävä osa ihmisten toimeentulosta on sidoksissa viljelyyn ja maatalouteen. Pidentyneet ja lisääntyneet kuivuusjaksot, toisaalta taas rankkasateet, tulvat ja myrskyt tuhoavat satoa sekä omaisuutta. Resurssit sopeutumiseen ovat usein puuttellisia. Tämä kaikki tekee viljelystä epävarmaa ja vaikuttaa negatiivisesti ihmisten toimeentuloon ja ruokaturvaan. Heikentynyt toimeentulo näkyy lisääntyneenä köyhyytenä, puuttellisena ravitsemuksena sekä vaikeuttaa perheiden mahdollisuuksia lähettää lapsiaan kouluun. Ilmastokestävyyttä parantamalla voidaan vahvistaa ihmisten toimeentuloa, ravitsemusta ja yleistä hyvinvointia merkittävästi.

Tansaniassa karja on pientuottajille todella arvokasta - niin ruokaturvan ja toimeentulon kannalta kuin myös taloudellisena puskurina. Kuva: Jenny Öhman / FFD

Keitä nämä pienviljelijät ovat ja mitä hankkeessa tehdään?
Viljelijät edustavat erilaisia ryhmiä; naisia, miehiä, nuoria, vammaisia ja vähemmistöryhmiin kuuluvia henkilöitä. Viljely ja maatalous ovat heidän ensisijaisia tulonlähteitään ja samalla takaavat alueella asuvien ihmisten ruokaturvaa.

FFD:n hankkeissa ensiarvoisen tärkeää on mahdollistaa kaikkien viljelijöiden mahdollisuus osallistua sopeutumiskeinojen kehittämiseen ja varmistaa, että nämä keinot voivat jäädä pysyväksi osaksi viljelijöiden arkea myös hankkeen päätyttyä. Jokaisella tulee olla yhdenvertainen mahdollisuus harjoittaa kestävää ja tuottoisaa maataloutta, saada tähän tarvitsemansa resurssit, neuvontaa ja tukea.

Hyödynnämme agroekologisia menetelmiä, jotka huomioivat niin ympäristön, sosiaalisen oikeudenmukaisuuden kuin myös taloudellisen kannattavuuden. Näissä menetelmissä tulee olla riittävästi joustovaraa jatkuvasti muuttuviin ympäristön olosuhteisiin nähden. 

Hae rohkeasti mukaan täällä!

Heräsikö aiheesta kysymyksiä? Ota meihin yhteyttä info@ffd.fi