VERKOSTOT
FFD on osa kansainvälistä AgriCord-Allianssia, johon kuuluu 13 kehitysyhteistyöjärjestöä eri puolilta maailmaa. Toteutamme AgriCordin yhteistä ohjelmaa, joka pyrkii köyhyyden vähentämiseen tuottajajärjestöjen vahvistamisen sekä elinkeinojen kautta, samalla ottaen osaa Agricordin laatujärjestelmässä. Saamme rahoitusta jäseniltämme, yksityisiltä lahjoittajilta ja kehitysyhteistyövaroista, kuten Suomelta, Belgiasta, Ranskasta ja EU:lta. Teemme tiivistä yhteistyötä muiden kansalaisjärjestöjen ja tutkimuslaitosten kanssa, kuten Luke, SYKE, IIED, IUCN ja VITRI.
FFD koordinoi AgriCordin yhteistyötä Forest and Farm Facilityn kanssa, jossa tuemme esimerkiksi ilmastotoimia. Kumppanimme International Family Forest Facility Alliance auttaa metsätalouden tuottajaorganisaatioita. Tavoitteemme saavutamme keskittymällä pitkäaikaiseen kumppanuuteen maanviljelijöiden ja metsänomistajien kanssa sekä verkostoitumalla kansallisten ja kansainvälisten organisaatioiden kanssa.
Jäsenjärjestöt
MTK on ammatti- ja etujärjestö maaseudun toimijoille, kuten maanviljelijöille, metsänomistajille ja maaseutuyrittäjille. Se toimii alueellisesti 14 MTK-liiton, 323 MTK-yhdistyksen ja 62 metsänhoitoyhdistyksen kautta. Vuoden 2019 lopussa MTK-yhdistyksissä oli 114 115 jäsentä ja 42 696 jäsentilaa, ja metsänhoitoyhdistyksissä 201 891 jäsentä. Yhteensä MTK:lla on noin 316 000 jäsentä, mukaan lukien muun muassa Suomen Turkiseläinten Kasvattajain Liitto ry, ProAgria Keskusten Liitto, Suomen Yhteismetsät ry ja Suomen Hippos ry. Ruotsinkielisillä alueilla vastaava toimija on sisarjärjestö SLC.
Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC r.f.
SLC - Ruotsinkielisten maa- ja metsätaloustuottajien keskusliitto, SLC, toimii rinnakkain suomenkielisen MTK:n kanssa. SLC:n jäseninä on noin 10 600 maataloustuottajaa ja 19 000 metsänomistajaa, jotka toimii ruotsinkielisillä rannikkoalueilla. Liitto keskittyy jäsentensä, maa- ja metsätalouden sekä maaseudun edunvalvontaan kansallisella tasolla, erityisesti markkina-, maatalouspolitiikkaan, verotukseen, rahoitukseen ja sosiaalisiin kysymyksiin.
Osuustoimintakeskus Pellervo
Osuustoimintakeskus Pellervo on osuustoiminnan palvelu- ja yhteistyöjärjestö, joka edistää osuustoimintaa yrittämismallina ja osuuskuntaa kilpailukykyisenä yritysmuotona. Pellervon tehtävänä on vaikuttaa osuustoiminnan puitteisiin suomalaisessa yhteiskunnassa ja tuottaa jäsenilleen palveluita. Pellervo ajaa osuustoiminnan yhteiskunnallisia etuja ja edistää osuustoiminnalliselle yrittämismallille myönteistä ilmapiiriä.
ProAgria Keskusten Liitto
ProAgria on valtakunnallinen maaseutuneuvonnan asiantuntijaorganisaatio, joka koostuu alueellisista ProAgria Keskuksista yhdessä liiton kanssa. Se tarjoaa palveluja ja osaamista maatalouden ja yritystoiminnan kilpailukyvyn kehittämiseen, palvellen maatila- ja maaseutuyrittäjiä yhdeksän alueellisen keskuksen kautta. Lisäksi toimintaa täydentävät 14 neuvonta-alan erikoisyhdistystä.
Kummiorganisaatiot
Asiantuntijakummit ovat FFD:n hankkeiden selkäranka. Suomalaisten tuottaja-, maatalousneuvoja- ja metsänhoitajakummien vertaistuki ja asiantuntemuksen jakaminen kehitysmaiden tuottajajärjestöille ovat keskeisiä. Tätä kutsutaan farmer-to-farmer-lähestymistavaksi. Kummit toimivat tukijoina, sparraajina, valmentajina ja avustajina FFD:n tukemille järjestöille, luoden luottamuksellisen suhteen ja arvioiden toimenpiteiden kestävyyttä omien taitojensa ja kokemuksensa pohjalta. Heidän oma järjestönsä tukee kummitoimintaa, mahdollistaen sen toteuttamisen oman työn ohella.
Tuottajajärjestöt
Tuottajajärjestöt ovat tärkeä osa yhteiskuntaa FFD:n hankemaissa. Ne edistävät keskustelua, ratkaisevat ongelmia ja kannustavat yhteistyöhön, markkinointiin ja menettelytapojen kehittämiseen jäsenten välillä. Niiden tehtävänä on myös taistella eriarvoisuutta ja syrjintää vastaan sekä tukea naisten ja pientuottajien osallistumista yhteisöissä. Tärkeää on, että tuottajajärjestö kuuntelee jäseniään, toimii demokraattisesti ja harjoittaa hyvää hallintoa.
Njombe Agricultural Development Organization (NADO)– Njomben Maatalouden Kehitysjärjestö
Njomben maatalouden kehitysjärjestö (NADO) on vuonna 2008 rekisteröity jäsenperusteinen järjestö, joka toimii Njomben alueella Tansanian eteläisillä ylänkömailla. Järjestön vastuulla on 23 aluetta Njomben kuudessa seutukunnassa ja yhteensä noin 7 500 viljelijää. FFD:n tuella NADO on parantanut ruoka- ja siemenperunan tuotantoa ja sen laatujärjestelmää.
Tanzania Tree Growers Association Union (TTGAU) - Tansanian Puunkasvattajayhdistysten Liitto
Tansanian Puunkasvattajayhdistysten Liito (TTGAU) perustettiin vuonna 2017 jäsenyhdistysten toimesta. Sen tavoitteena on edistää järjestäytyneiden puunkasvattajien etuja. TTGAU pyrkii yhdistämään kaupalliset puunkasvattajat vaikuttamaan metsätalouden tuloihin ja kehitykseen sosiaalisilla ja taloudellisilla foorumeilla. Liiton missio on edistää kestävää kaupallista yksityismetsätaloutta Tansaniassa, parantaen ihmisten toimeentuloa. TTGAU:lla on 136 jäsenyhdistystä, joissa yhteensä noin 9000 puunkasvattajajäsentä. Lisäksi se on jäsenenä kansallisessa metsäkomiteassa puolustaen pientuottajien etuja.
Tanzanian Horticultural association (TAHA) - Tansanian Puutarhayhdistys
Tansanian puutarhaydistys (TAHA), perustettu 2004 Arushassa, on jäsenperusteinen organisaatio puutarha-alan toimijoille, kuten tuottajille, viejille, tuotannolle ja palveluntarjoajille. Yhdistyksen ydintavoitteena on edistää alan uudistumista ruokaturvan ja ravitsemuksen näkökulmasta, lisätä viljelijöiden tuloja ja parantaa pääsyä markkinoille. TAHA:lla on noin 705 jäsenyhdistystä, jotka kattavat noin 17 850 viljelijää ja muita maan toimijoita.
Pastoral Women’s Council (PWC) - Pastoraalinen naisten neuvosto
Pastoraalinen naisten neuvosto (PWC) on Tansaniassa toimiva naisten johtama järjestö, joka tukee paimentolais- naisia ja tyttöjä. Järjestöllä on noin 6 500 jäsentä.
MVIWAARUSHA -
MVIVAARUSHA on alueellinen tukiverkosto maanviljelijöille jossa on 11 000 jäsentä. Verkosto toimii Arusha, Tansaniassa.
Ujamaa Community Resource Team (UCRT) - Ujamaan yhteisön resurssiryhmä
Ujamaan yhteisön resurssiryhmä (UCRT) työskentelee 40 yhteisön kanssa Tansaniassa varmistaakseen “Customary Right of Occupancy (CCROs)”.
Zombo District Farmers Association (ZODFA) - Zombon alueen maanviljelijäyhdistys
Zombon alueen maanviljelyhdistys (ZODFA) on Ugandan Zombossa toimiva viljelijäjärjestö, jolla on 11 862 maataloustuottaja jäsentä (46 % miehiä, 54 % naisia, 44 % nuoria).
Nyaravur Farmers’ Savings and Credit Co-operative Organisation (SACCO) - Nyaravurin maanviljelijöiden säästö- ja luotto-osuuskuntajärjestö
Nyaravur SACCO, on jäsenten omistama rahoitusyhtiö Nyaravur Ugandassa, joka tarjoaa rahoituspalveluja maanviljelijä jäsenille. Yhtiöllä on 17 311 jäsentä (57 % miehiä, 43 % naisia, 31 % nuoria).
FINLIT Foundation - FINLIT Säätiö
FINLIT-säätiö on kehittänyt syrjäytyneiden yhteisöjen, maatalousyrittäjien, heikommassa asemassa olevien ryhmien ja nuorten rahoitus- ja yrittäjyysympäristöä Nepalin eri alueilla. FINLIT-säätiö tukee järjestöjä, jotka tiedottavat, osallistavat, motivoivat ja voimaannuttavat tuottajia ja kuluttajia kohti taloudellista riippumattomuutta ja järjestystä.
Federation of Community Forestry Users Nepal (FECOFUN) - Nepalin yhteisön metsätalouden käyttäjien liitto
Nepalin yhteisön metsätalouden käyttäjien liitto (FECOFUN) on Nepalin yhteisömetsäkäyttäjien liitto, joka koostuu metsäkäyttäjäryhmistä eri puolilta maata. Se on Nepalin suurin kansalaisyhteiskunta, jolla on vahva läsnäolo kaikilla poliittisten hallinnon tasoilla. FECOFUN pyrkii vahvistamaan käyttäjien roolia politiikan muotoutumisessa ja sillä on noin 8,5 miljoonaa jäsentä. Se edistää käyttäjien oikeuksia ja tekee yhteistyötä paikallisten ja kansainvälisten järjestöjen kanssa vahvistaakseen yhteisömetsän käyttäjien oikeuksia ja taloudellista asemaa sekä kehittääkseen kestävää resurssien hallintaa ja harjoittaa vaikuttamistyötä. Lisäksi se pyrkii edistämään inklusiivista demokratiaa, sukupuolten tasapainoa ja sosiaalista oikeudenmukaisuutta.
AMRITPUR Social Entrepreneur Cooperative Ltd (ASEC) - AMRITPUR Sosiaalinen yrittäjäosuuskunta
Amritpurin Yhteiskunnallinen Yrittäjäosuuskunta (ASEC) perustettiin vuonna 2013 yhdeksän Yhteisöllisen Metsänkäyttäjäryhmän (CFUG) toimesta toimimaan niiden kattojärjestönä Nepalissa. ASEC:llä on erityisosaamista agroforestry-sektorilla, erityisesti kestävän metsänhoidon, hallinnon, yrittäjyyden ja yrityskehityksen osalta. ASEC:n strategisena tavoitteena on tehdä metsistä tuottavampia ja kestävämpiä sekä parantaa metsänomistajien sosiaalisia ja taloudellisia olosuhteita perustamalla agroforestry-pohjaisia liiketoimintoja. ASEC on kehittänyt ja vakiinnuttanut hyvät suhteet sekä hallitukseen että kansalaisjärjestöihin. ASEC pyrkii myös lisäämään sukupuolten tasa-arvoa ja lisäämään hiilivaraston kapasiteettia yhteisömetsäalueilla.
Sundardeep Women Fish Farmers' Cooperative - Sundardeepin naisten kalankasvatusosuuskunta
Sundardeepin naisten kalankasvatusosuuskunta on aktiivinen, yhtenäinen ja vain naisille tarkoitettu organisaatio, joka työskentelee alkuperäisen tharuyhteisön hyväksi Chitwanissa, Nepalissa. Osuuskunta rekisteröitiin vuonna 2012, ja sen ydintaitoihin kuuluvat maatalous ja kalankasvatus. Seitsemän muuta pääosin naisille suunnattua kalankasvatusosuuskuntaa/ryhmää tekee yhteistyötä projektin puitteissa, muodostaen tärkeän verkoston Sundardeepille. Sundardeep ja seitsemän osuuskuntaa/ryhmää ovat tehneet yhteistyötä FFD:n kanssa vuodesta 2012 lähtien.
Thue Thien Hue Cooperative Alliance (TTHCA) - Thue Thien Hue Osuuskuntien Liitto
Thue Thien Hue Osuuskuntien Liitto (TTHCA) on Vietnamin Osuuskuntaliiton alueellinen jäsen ja kattojärjestö 256:lle yhteistoiminnalle Thua Thien Huessa, joista 128:lla on talousmetsiä. Organisaation tehtävänä on varmistaa kannustava ympäristö yhteistoimintojen ja niiden yksittäisten ja kotitalouksien taloudelliselle kehitykselle. TTHCA on aiemmin keskittynyt enemmän maatalousyhteistoimintoihin, mutta FFD:n tuella metsäpalvelujen kehitys yhteistoiminnissa on tullut tärkeäksi osaksi TTHCA:n toimintoja. TTHCA on jopa kehittänyt ja ylläpitää web-alustaa metsätuottajille ja potentiaalisille ostajille, johon jokainen yhteistoiminnan jäsen voi päästä. Aiempi yhteistyö on tehnyt TTHCA:sta tutun metsäverkostojen kanssa ja lisännyt yhteistyötä muiden maakuntien Yhteistoiminta-allianssien kanssa.
Nghe An Cooperative Alliance (NACA) - Nghe An Osuuskuntien Liitto
Nghe An Osuuskuntien Liitto (NACA) on Vietnamin Osuuskuntaliiton alueellinen jäsen ja 703 osuuskunnan kattojärjestö, joista 83 harjoittaa tällä hetkellä talousmetsätaloutta. Organisaation tehtävä liittyy osuuskuntien ja niiden jäsenten taloudellisen kehityksen mahdollistamiseen. NACA on asiantuntija osuuskuntien kehittämisessä ja pientilojen kontekstissa sekä on luonut palveluita tukemaan jäseniään maatalouden alalla ja hyödyntää oppimaansa metsäpalvelujen kehittämisessä. NACA on myös keskeinen toimija uusien osuuskuntien perustamisessa ja tarjoaa koulutuskursseja teknisissä asioissa (maatalous, liiketoiminta ja taloushallinto) sekä johtamistaitoja osuuskunnan johtohenkilöille.
Quang Ngai Cooperative Alliance (QNCA) - Quan Ngai Osuuskuntien Liitto
Quang Ngai Osuuskuntien Liitto (QNCA) on Vietnamin Osuuskuntaliiton alueellinen jäsen keskisessä Vietnamissa edustaen 272 osuuskuntaa Quang Namin maakunnassa. Niistä 209 on maatalousosuuskuntaa. Quang Ngain metsäpeittoisuus on laaja ja siten merkittävä tulonlähde osuuskunnille. Osuusliitto onkin panostanut metsäosuuskuntien perustamiseen ja tukemiseen.
Phu Yen Cooperative Alliance (PYCA) - Phu Yen Osuuskuntien Liitto
Phu Yen Osuuskuntien Liitto (PYCA) on Vietnamin Osuuskuntaliiton alueellinen jäsen ja edustaa 81 osuuskuntaa Phu Yenin maakunnassa. PYCA:n jäsenillä on metsää 61 osuuskunnassa. Phu Yen on kaukana isoista kaupungeista ja metsätulot tarjoavat osuusliitolle hyvän mahdollisuuden vahvistaa jäsentensä tuloja.
Vietnam Cooperative Alliance (VCA) - Vietnamin Osuuskuntien Liitto
Vietnamin osuuskuntien liitto toimii sateenvarjojärjestönä edustaen ja yhdistäen Vietnamin kaikki osuusliitot. Se tarjoaa tukipalveluita ja toteuttaa tehokkaita taloudellisia toimenpiteitä osuuskunnille. Näillä keinoilla se yrittää kehittää vahvaa ja kestävää sosioekonomista mallia yhteistyön edistämiseen ja yhteisön kehittämiseen ilman köyhyyttä. Liitolla on toimistoja 68 maakunnassa ja siihen kuuluu 12 000 osuuskuntaa kattaen noin 2,4 miljoona kotitaloutta.
Centre for Climate Change Study in Central Vietnam (CCCSC) - Ilmastonmuutostutkimuskeskus Keski-Vietnamissa
Ilmastonmuutostutkimuskeskus Keski-Vietnamissa (CCCSC) on yksikkö, joka harjoittaa tieteellistä tutkimusta, koulutusta ja konsultointia ilmastonmuutoksen vaikutuksiin liittyen, keskittyen myös sopeutumiseen ja lieventämiseen. He pyrkivät integroimaan ilmastonmuutoksen strategioihin ja suunnitelmiin maatalouden, luonnonvarojen ja ympäristön hallinnan alalla sekä tarjoavat konsultointipalveluita eri aloilla.