ILMASTO
FFD:n toiminnassa tuemme ympäristön kannalta kestäviä toimintoja ja avustamme tuottajajärjestöjä mukautumaan ilmastomuutoksen tuomiin haasteisiin. Tuemme maa- ja metsätaloutta, mikä mahdollistaa myös ilmastomuutoksen hidastamisen parantamalla hiilen sidontaa tai vähentämällä kasvihuonekaasuja.
Ilmastonmuutos ja pienviljelijät
Viljelijöillä on tärkeä rooli ilmastonmuutoksen hillinnässä ja sopeutumisessa. Heillä on suora yhteys maahan ja luonnonvaroihin. Kehitysmaiden pienviljelijät ovat yksi haavoittuvimmista ryhmistä, koska heidän toimeentulonsa riippuu suurelta osin säästä ja ilmastosta. Siksi kestävä metsänhoitokäytäntö ja ilmastotekninen maatalous ovat keskeisessä asemassa FFD:n hankkeissa.
Sopeutumistarpeet ovat kiireellisiä sekä maataloudessa että metsätaloudessa. Maa-, metsätalous- ja maankäyttösektorin (AFOLU) osuus on yli 20% maailman kasvihuonekaasupäästöistä. Pienviljelijät aiheuttavat noin viisi prosenttia maankäyttösektorin päästöistä. Pienviljelijöillä on avainasema lisätä hiilen talteenottoa maallaan.
Viljelijät tarvitsevat kuitenkin tukea resurssien ja tiedon muodossa lieventääkseen ilmastomuutosta ja sopeutuakseen siihen. FFD-hankkeissa pienviljelijöiden ilmastonkestävyyttä parannetaan parantamalla ruoka- ja vesiturvaa ja varmistamalla pääsy kestävään energiaan ja tulonmuodostusmahdollisuuksiin.
Ilmastomuutos ja viljelijäjärjestöt
Viljelijäjärjestöt ja osuuskunnat voivat parantaa kehitysmaiden pienviljelijöiden kestävyyttä. FFD:n tavoitteena on yhdistää ilmastonkestävyys köyhyyden vähentämiseen etsimällä kestäviä ja markkinalähtöisiä ratkaisuja ilmastoteknisessä maataloudessa. Vahvat viljelijäjärjestöt antavat viljelijöille mahdollisuuden osallistua poliittisiin prosesseihin ja puoltavat heidän osallistumistaan päätöksentekoon ja ilmasto-ohjelmaan.
Ilmastonmuutos ja ruokatuotanto
Ilmastonmuutos lisää epävarmuutta ruokatuotannossa ja uhkaa maailman ruokaturvaa. Ilmastosuhteet uhkaavat pienviljelijöitä poistumaan tiloiltaan. Kasvava väestö vaatii enemmän ruokaa, joka tulisi tuottaa lisäämättä päästöjä.
Ilmasto-esitteemme löytyy täältä.
KATSO MYös…
AGRICORDIN ILMASTORESILIENSSI TYÖKALU, BUILDING RESILIENCE
AgriCordin Ilmastoresilienssi työkalu, Building Resilience Part I, esiteltiin AgriCordin jäsenille lokakuussa 2020. Työkalu esittelee ilmastomuutoksen viljelijöiden omin termein ja auttaa heitä ottamaan itsenäisen ja aktiivisen roolin ilmastomuutokseen sopeutumisessa. Työkalu auttaa tuottajajärjestöjä arvioimaan heidän jäsenien ilmastotarpeet ja priorisoimaan ne osallistavasti jäsenien kanssa.
KANSAINVÄLINEN WEB-KONFERENSSI: MULTIDIMENSIONAL RESILIENCE - SMALLHOLDER PRODUCERS AND FARMERS MANAGING RISKS
9-11.6 2020 pidettiin kansainvälinen web-konferenssi, jonka tarkoituksena oli ymmärtää pienviljelijä- ja metsätuottajajärjestöjen vastauksia ja strategioita sietokyvyn eli resilienssin parantamiseksi ja minkälaista tukea he siinä tarvitsevat. Muotoilimme yhdessä tuottajien kanssa suosituksia niin päättäjille, muille toimijoille kuin myös itse tuottajajärjestöille resilienssin edistämiseksi. Keskityimme erityisesti ilmastonmuutokseen ja Covid-19.
Metsävisa
Metsävisa on valtakunnallinen yläkoululaisten metsätietokilpailu, johon osallistuu vuosittain noin 27 000 opiskelijaa ja 650 opettajaa lähes 400 koulusta. Metsävisassa oppilaat tutustuvat metsäasioihin monipuolisesti eri näkökulmista.