KUMMITOIMINTA
MITÄ KUMMITOIMINTA TARKOITTAA?
Asiantuntijakummit ovat FFD:n hankkeiden selkäranka. 13 suomalaista tuottaja-, maatalousneuvoja-- ja metsänhoitajakummiamme antavat kehitysmaiden tuottajajärjestöille vertaistukea ja neuvoja sekä jakavat asiantuntemustaan. Tällaista toimintaa kutsutaan farmer to farmer-lähestymistavaksi. Kummitoiminnassa mukana on mm. MTK:n ja ProAgrian aluetason yhdistyksiä, SLC, metsänhoitoyhdistyksiä, Suomen Kalankasvattajaliitto sekä Puutarhanaiset.
FFD käyttää suomalaista osaamista tukenaan asiantuntijakummien antaman vertaistuen kautta. Kummit ovat FFD:n tukemille järjestöille tukijoita, sparraajia, valmentajia sekä avustajia. He luovat luottamuksellisen suhteen järjestöön, sen työntekijöihin, luottamushenkilöihin sekä jäseniin. He arvioivat esitettyjen toimenpiteiden kestävyyden ja sopivuuden oman ammattitaitonsa ja kokemuksensa pohjalta. Heidän oma järjestönsä on kummitoiminnan takana mahdollistaen sen hoitamisen oman työn sivussa.
Tämä pitkäaikainen suhde edellyttää, että molemmilla organisaatioilla on:
Yhteiset tavoitteet (paikallinen osallistuminen ja kysyntä)
Yhteinen käsitys työskentelytavoista (hankeasiakirja),
Vastuiden selkeä ymmärtäminen ja arvostaminen
Keskinäinen luottamus, kunnioitus ja säännöllinen viestintä
Vapaaehtoinen osallistuminen
Henkilökohtaiset kontaktit ja tapahtumat
Molempien järjestöjen esimiesten myönteinen kannustus ja taloudellinen tuki.
TAVOITTEET
Kummitoiminnan tavoitteena on keskinäinen oppiminen ja kokemusten vaihto. Kummitoimintamenetelmän kautta tuottajajärjestöt saavat teknistä apua ja vertaisapua suomalaisilta maa-, -metsä- ja puutarhatalouden sekä kalanviljelyn asiantuntijoilta. Samoin lähestymistapa vahvistaa suomalaisten ammattilaisten ja yhdistysten kykyä työskennellä kansainvälisellä alalla. Kummitoiminta vahvistaa FFD:n jäsenten sitoutumista kehitysyhteistyöhön ja on myös osa heidän panostaan kestävään kehitykseen.
Tuottajajärjestöjä tukevat hankkeet on suunniteltu vastaamaan niiden pyyntöihin ja tarpeisiin. Kehitysmaassa toimiva tuottajajärjestö pyytää tukea FFD:ltä, joka sitten rahoituksen saatavuuden ja rahoituksen prioriteettien perusteella päättää - yhteistyössä AgriCordin kanssa, jos FFP on rahoituslähde - sitoutua tukemaan kyseistä tuottajajärjestöä.
Hankkeet tukevat kehitysmaiden maa- ja metsätalouden tuottajien organisointia, verkostoitumista ja lobbauskapasiteettia toimeentulon parantamiseksi ja köyhyyden vähentämiseksi. Yhteistyökumppanit voivat olla paikallisia maataloustuottajaorganisaatioita, metsänomistajien järjestöjä tai osuuskuntia. Tarvittaessa FFD auttaa tuottajajärjestöä kehittämään hanke-ehdotuksen, joka täyttää AgriCordin kriteerit.
VASTUU
Kukin kummiorganisaatio nimittää asiantuntijan (joissakin tapauksissa asiantuntijaryhmän), joka vastaa kumppanuuden koordinoinnista eteläisen tuottajajärjestön kanssa ja tukee heidän hankettaan (asiantuntijakummi). Kummitoiminnasta vastaa organisaatiosta nimetty vastuuhenkilö, vaikka hänen tukenaan onkin koko yhdistys. Organisaatio valitsee kummit ja hallitus valtuuttaa heidät. Kummitoimintaohjelmaa kehitetään arvioinnin, aikaisemman kokemuksen ja kontekstin mukaisesti.
Nimitetyn henkilön tehtävänä on tukea eteläistä organisaatiota ja olla vastuussa hankkeen toteuttamisen ja seurannan valvonnasta. Suomalaiset asiantuntijat neuvovat ja seuraavat kollegoidensa työtä ruohonjuuritasolla. Suomalaiset asiantuntijat kommentoivat ja hyväksyvät teknisen ja taloudellisen edistymisen raportit ja ohjaavat kumppaniorganisaatioita niiden institutionaalisessa ja valmiuksien kehittämisessä. He tarjoavat teknistä apua asiantuntemuksensa alalla ja tuottajaorganisaation hankkeen suunnitelmien mukaisesti. Kummitoiminnan panos voidaan ryhmitellä neljään pääryhmään, nimittäin hankehallinta, tekninen neuvonta (mukaan lukien institutionaalinen ja valmiuksien kehittäminen), opintomatkat ja hankesuunnittelu. Aktiiviset kummitoiminnan osallistujat viestivät myös muille hankkeistaan ja pitävät yhteyttä kollegoihinsa vastaavissa organisaatioissa.