Huomisen ruoka – ketkä sitä tuottavat, ja mitä väliä? FFD:n puheohjelma Maailma Kylässä festivaaleilla 2024

FFD Maailma Kylässä festivaaleilla 25-26.5.

Maailma kylässä -festivaali kokoaa yhteen maapallon tulevaisuudesta kiinnostuneet yksilöt ja yhteisöt rohkeiden ratkaisujen ja tekojen äärelle toukokuun viimeisenä viikonloppuna 25.–26.5. Helsingin Suvilahteen. Puheohjelmassa kuullaan kymmeniä näkökulmia rohkeudesta muuttaa maailmaa kestävämmäksi ja oikeudenmukaisemmaksi. Päivänpolttavia aiheita, kuten sotia, kriisejä, ilmastonmuutosta, ihmisoikeuksia ja vähemmistöjen asemaa, lähestytään festivaalin teeman mukaisesti rohkeiden tekojen kautta eri puolilla maailmaa vaikuttavien ihmisten äänellä.

FFD on mukana Maailma kylässä -festivaalilla sekä ohjelmatuottajana että näytteilleasettajana. Ohjelmassamme lauantaina 25.5. klo 15.30–15.55, sekä online, on luvassa keskustelua rohkeista ratkaisuista ruokajärjestelmän haasteisiin ja edistyksellisistä visioista laboratorioruoan tuottamiseen. Nähdään Maailma kylässä -festivaalilla!

Nepalissa pientuottajat kehittävät uusia business-ideoita. Pienlainojen avulla voi aloittaa esimerkiksi puhvelinmaidon myynnin. Kuva: Jenny Öhman / FFD.

Näkövammaisten oma viljelijäryhmä on aloittanut kalanviljelyn, mehiläishoidon ja kassava-viljeyn Tansaniassa FFD:n hankkeessa. Kuva: Jenny Öhman / FFD.

 

FFD:n puheohjelma: Huomisen ruoka – onko tuottajalla ja tuotantotavalla väliä?

Keillä on rohkeutta ja rahkeita tuottaa ilmastokestävästi ja riittävästi ruokaa nyt ja tulevaisuudessa? Maanviljelijät niin Suomessa kuin maailmalla kamppailevat tappioiden keskellä. Ilmastonmuutoksen myötä yleistyneet epäsäännölliset sateet ja kuivuus vievät satoa. Ruoantuottajat osoittavat rohkeutta työssään epävakaassa maailmassa monin tavoin. Vaikka muutoksen tarve on suuri, nuoret tansanialaiset pienviljelijät näkevät tulevaisuuden myönteisesti. Mutta riittääkö rohkeus muutokseen?

VIDEO: “Huomisen ruoka - onko tuottajalla ja tuotantotavalla väliä?” - FFD:n puheohjelma @ Maailma Kylässä 25.5.2024

Huomisen ruoka - onko tuottajalla ja tuotantotavalla väliä?

Keskustelussa Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliiton Kati Partanen, Solar Foodsin Arttu Luukanen ja Ruralian Kari Koppelmäki pohtivat rohkeita ratkaisuja ruokajärjestelmän haasteisiin ja edistyksellisiä visioita laboratorioruoan tuottamiseen. Keskustelun lomassa nähdään tansanialaisten viljelijöiden Atu Kidenyan ja Yuditha Gerald Mwalongon videotervehdykset. Yleisö pääsee osallistumaan ohjelmaan Mentimeter-sovelluksen kautta.

Ohjelma on suomeksi. Swahilinkieliset videot on tekstitetty suomeksi. Ohjelmaa voi katsoa täältä.

Esiintyjät FFD:n Maailma Kylässä puheohjelmassa 2024: Huomisen ruoka - onko tuottajalla ja tuotantotavalla väliä?

puheohjelman esiintyjät

Moderaattori Kati Partanen, maatalousyrittäjä, johtokunnan jäsen MTK ja WFO

Kati Partanen

Kati Partanen on maatalousalan monitoimija. Hän on maatalousyrittäjä sekä opettaja ja kehittäjä, joka pitää katseen tulevaisuudessa. Partanen pyrkii vaikuttamaan maatalouspolitiikkaan ja toimintaympäristön kehitykseen. Hän on Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliiton johtokunnan jäsen sekä Maailman tuottajajärjestö WFO:n hallituksen jäsen.

"”Maanviljelijät kaikkialla maailmassa ovat rohkeita: uskomme aina kasvuun ja yhteistyöhön luonnon kanssaja teemme parhaamme. Investoinnit tai yrityksen toiminnan muuttaminen tarvitsee erityistä rohkeutta: olenko valmissatsaamaan? Entä jos epäonnistun? Tarvitsemme varmasti lisääkin rohkeutta keskustella avoimesti ja tuoda arkeammetutuksi.”"
— Kati Partanen

Arttu Luukanen, FT. johtaja, Avaruus & Puolustus, Solar Foods

Arttu Luukanen

Arttu Luukanen on filosofian tohtori. Hän johtaa Solar Foodsin avaruus- ja puolustustoimintoja. Ennen siirtymistään Solar Foodsille, Luukanen toimi toisen VTT:n spin-off-yrityksen toimitusjohtajana ja mikro- ja nanosysteemien tutkimusprofessorina VTT:llä.

"”Mikrobit olivat täällä kauan ennen meitä – ja tulevat olemaan myös kauan meidän jälkeemme. Siinä välissä ne auttavat meitä selvittämään maailman ruokaongelmat.”"
— Arttu Luukanen

Kari Koppelmäki, tutkijatohtori. Ruralia-instituutti / Helsingin yliopisto.

Kari Koppelmäki

Kari Koppelmäki toimii tutkijatohtorina Helsingin yliopiston Ruralia-Instituutissa. Hän tutkii, miten se, että ruoantuotanto perustuu paikallisten resurssien hyödyntämiseen, vaikuttaa tuotetun ruoan määrään ja ympäristöön. Lisäksi Koppelmäkeä kiinnostaa yleisesti, miten viljelyjärjestelmät linkittyvät alueelliseen, kansalliseen ja globaaliin ruokajärjestelmään.

"”Paikallisuus on edellytyskestävälle ruoantuotannolle.”"
— Kari Koppelmäki

Atu Kidenya, Tansania. Viljelijä ja Amkeni-viljelijäryhmän puheenjohtaja.

Atu Kidenya

Atu Kidenya on tansanialainen viljelijä ja Amkeni-viljelijäryhmän puheenjohtaja. Hän viljelee kolmella eekkerillä maissia ja papuja. Viljelyn tuotoilla hän kattaa muun muassa lastensa koulumaksut. Ilmastonmuutoksen aiheuttamia haasteita, kuten kuivuutta ja tulvia, hän pyrkii ratkaisemaan yhteistyössä muiden viljelijäryhmän jäsenten kanssa.

"”Tunnen suurta ylpeyttä siitä, että olen osa viljelijöiden yhteisöä, vaikka viljelijän arki ja ilmastonmuutos tuovatkin mukanaan lukuisia haasteita.”"
— Atu Kidenya

Yuditha GeraldMwalongo, Tansania. Viljelijä ja Mshikamano-viljelijäryhmän jäsen.

Yuditha Gerald Mwalongo

Yuditha Gerald Mwalongo on tansanialainen viljelijä ja Mshikamano-viljelijäryhmän jäsen. Hän viljelee perunaa ja tomaatteja sekä pitää lehmiä, sikoja, kanoja ja kaneja. Maatalouden avulla hän hankkii tuloja perheensä nykyisiin ja tuleviin tarpeisiin. Hän toivoo, että myös muut nuoret näkisivät maatalouden tarjoamat mahdollisuudet.

"”Nuorena viljelijänä katselentulevaisuuteen täynnä toivoa ja innostusta, rohkaisten samalla myös muita kollegoitani tarttumaan viljelijän elämään.”"
— Yuditha Gerald Mwalongo

Peltotyötä Keniassa. Kuva: Henrietta Dahlman / FFD.

Riisin sadonkorjuu Nepalissa. Kuva: Jenny Öhman / FFD.