FFD Maailma Kylässä festivaaleilla 25-26.5.
Maailma kylässä -festivaali kokoaa yhteen maapallon tulevaisuudesta kiinnostuneet yksilöt ja yhteisöt rohkeiden ratkaisujen ja tekojen äärelle toukokuun viimeisenä viikonloppuna 25.–26.5. Helsingin Suvilahteen. Puheohjelmassa kuullaan kymmeniä näkökulmia rohkeudesta muuttaa maailmaa kestävämmäksi ja oikeudenmukaisemmaksi. Päivänpolttavia aiheita, kuten sotia, kriisejä, ilmastonmuutosta, ihmisoikeuksia ja vähemmistöjen asemaa, lähestytään festivaalin teeman mukaisesti rohkeiden tekojen kautta eri puolilla maailmaa vaikuttavien ihmisten äänellä.
FFD on mukana Maailma kylässä -festivaalilla sekä ohjelmatuottajana että näytteilleasettajana. Ohjelmassamme lauantaina 25.5. klo 15.30–15.55, sekä online, on luvassa keskustelua rohkeista ratkaisuista ruokajärjestelmän haasteisiin ja edistyksellisistä visioista laboratorioruoan tuottamiseen. Nähdään Maailma kylässä -festivaalilla!
FFD:n puheohjelma: Huomisen ruoka – onko tuottajalla ja tuotantotavalla väliä?
Keillä on rohkeutta ja rahkeita tuottaa ilmastokestävästi ja riittävästi ruokaa nyt ja tulevaisuudessa? Maanviljelijät niin Suomessa kuin maailmalla kamppailevat tappioiden keskellä. Ilmastonmuutoksen myötä yleistyneet epäsäännölliset sateet ja kuivuus vievät satoa. Ruoantuottajat osoittavat rohkeutta työssään epävakaassa maailmassa monin tavoin. Vaikka muutoksen tarve on suuri, nuoret tansanialaiset pienviljelijät näkevät tulevaisuuden myönteisesti. Mutta riittääkö rohkeus muutokseen?
Keskustelussa Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliiton Kati Partanen, Solar Foodsin Arttu Luukanen ja Ruralian Kari Koppelmäki pohtivat rohkeita ratkaisuja ruokajärjestelmän haasteisiin ja edistyksellisiä visioita laboratorioruoan tuottamiseen. Keskustelun lomassa nähdään tansanialaisten viljelijöiden Atu Kidenyan ja Yuditha Gerald Mwalongon videotervehdykset. Yleisö pääsee osallistumaan ohjelmaan Mentimeter-sovelluksen kautta.
Ohjelma on suomeksi. Swahilinkieliset videot on tekstitetty suomeksi. Ohjelmaa voi katsoa täältä.
puheohjelman esiintyjät
Kati Partanen
Kati Partanen on maatalousalan monitoimija. Hän on maatalousyrittäjä sekä opettaja ja kehittäjä, joka pitää katseen tulevaisuudessa. Partanen pyrkii vaikuttamaan maatalouspolitiikkaan ja toimintaympäristön kehitykseen. Hän on Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliiton johtokunnan jäsen sekä Maailman tuottajajärjestö WFO:n hallituksen jäsen.
Arttu Luukanen
Arttu Luukanen on filosofian tohtori. Hän johtaa Solar Foodsin avaruus- ja puolustustoimintoja. Ennen siirtymistään Solar Foodsille, Luukanen toimi toisen VTT:n spin-off-yrityksen toimitusjohtajana ja mikro- ja nanosysteemien tutkimusprofessorina VTT:llä.
Kari Koppelmäki
Kari Koppelmäki toimii tutkijatohtorina Helsingin yliopiston Ruralia-Instituutissa. Hän tutkii, miten se, että ruoantuotanto perustuu paikallisten resurssien hyödyntämiseen, vaikuttaa tuotetun ruoan määrään ja ympäristöön. Lisäksi Koppelmäkeä kiinnostaa yleisesti, miten viljelyjärjestelmät linkittyvät alueelliseen, kansalliseen ja globaaliin ruokajärjestelmään.
Atu Kidenya
Atu Kidenya on tansanialainen viljelijä ja Amkeni-viljelijäryhmän puheenjohtaja. Hän viljelee kolmella eekkerillä maissia ja papuja. Viljelyn tuotoilla hän kattaa muun muassa lastensa koulumaksut. Ilmastonmuutoksen aiheuttamia haasteita, kuten kuivuutta ja tulvia, hän pyrkii ratkaisemaan yhteistyössä muiden viljelijäryhmän jäsenten kanssa.
Yuditha Gerald Mwalongo
Yuditha Gerald Mwalongo on tansanialainen viljelijä ja Mshikamano-viljelijäryhmän jäsen. Hän viljelee perunaa ja tomaatteja sekä pitää lehmiä, sikoja, kanoja ja kaneja. Maatalouden avulla hän hankkii tuloja perheensä nykyisiin ja tuleviin tarpeisiin. Hän toivoo, että myös muut nuoret näkisivät maatalouden tarjoamat mahdollisuudet.