Metsät ja kestävä kehitys - tiedolla ja osaamisella vaikuttajaksi!
Hankkeen globaalikasvatusmateriaalit löydät TÄÄLTÄ
FFD:n viestintä ja globaalikasvatushanke vuosina 2023-2024 “Metsät ja kestävä kehitys -tiedolla ja osaamisella vaikuttajaksi!”, vahvistaa nuorten tietoisuutta ja ymmärrystä maailman metsien roolista ja metsäosaamisen tärkeydestä kestävän kehityksen tavoitteiden toteutumisessa. Ulkoministeriön tukema hanke esittelee monipuolisesti metsien merkitystä ihmisten arjessa ympäri maailman, huomioiden metsien tärkeyden niin ekologisesta, sosiaalisesta kuin taloudellisesta näkökulmasta. Hankkeessa kannustetaan nuoria sekä metsäalan opiskelijoita globaalien ja paikallisten kriisien, kuten köyhyyden, luontokadon ja ilmastomuutoksen tuomien haasteiden ratkaisemiseen.
taustaa
Metsillä on tärkeä rooli koko ihmiskunnan hyvinvoinnille niiden tarjotessa tärkeitä ekosysteemipalveluita, kuten ruokaa, energianlähteitä, toimeentuloa ja virkitymismahdollisuuksia. Metsillä on myös tärkeä rooli ilmaston säätelyssä ja puhtaan veden saatavuudessa. Maailman metsien luonnonvarojen voimakas käyttö on johtanut metsäpinta-alan, puuston ja metsälajiston merkittäviin muutoksiin, jotka vaikuttavat suoraan ihmisten ja muun luonnon hyvinvointiin.
Tarvitsemme nyt ratkaisuja turvaamaan metsiemme kestävää käyttöä ja monimuotoisuutta, sekä hillitsemään ilmastomuutosta ja sen negatiivisia vaikutuksia. Globaalin ilmasto-oikeudenmukaisuuden toteutumista tulee vahvistaa, sekä lisätä nuorten ja tulevien metsäalan toimijoiden ymmärrystä tasa-arvoisen, syrjimättömän ja osallistavan kehityksen tärkeydestä ja omista vaikutusmahdollisuuksistaan.
Hankkeen tavoitteet
Hankkeen tavoitteena on lisätä yläkoulun, toisen asteen ja korkeakouluopiskelijoiden tietoisuutta metsäosaamisen roolista ja mahdollisuuksista globaalikriisien ratkaisemisessa. Se antaa myös opettajille edellytyksiä käsitellä opetuksessaan globaaleja metsä- ja kehityskysymyksiä erilaisista näkökulmista. Hankkeen vahva globaali näkökulma korostaa Etelä-Pohjoinen vuoropuhelua, jossa nuoret ja opiskelijat oppivat kehitysyhteistyön mahdollisuuksista vaikuttaa globaalien ja paikallisten kriisien ratkaisuissa, sekä kestävän kehityksen tavoitteiden toteutumisessa.
Hankkeen toiminnot ja tulokset
Hanke tuottaa Metsät ja kestävä kehitys -globaalikasvatusmateriaaleja yläkoulujen käyttöön yhdessä metsäasiantuntijoiden sekä Suomen Metsäyhdistuksen (SMY) kanssa, ja integroi globaalikasvatusosion yläkoululaisten kansalliseen Metsävisaan. Metsävisa on SMY:n ja Biologian ja maantieteen opettajien liiton järjestämä metsätietokilpailu 7.-9. luokille, voit tutustua tapahtumaan lisää täällä.
Yhteistyössä Lempäälän lukion Ilmastosotureiden kanssa hanke tuottaa nuorille materiaaleja globaalin etelän maa- ja metsätalousalan tuottajista ja heille ajankohtaisista kehityskysymyksistä. Yläkoulujen opettajia ja alan opiskelijoita tavoitetaan osallistumalla tapahtumiin ja messuille, sekä vierailuluentojen yhteydessä eri oppilaitoksissa.
Hankkeen aikana tullaan järjestämään asiantuntijaluentoja metsä -ja kehityskysymyksistä alan oppilaitoksissa tarjoten nuorille mahdollisuuksia tutustua metsäalan monipuoliseen työkenttään ja mahdollisuuksiin
Yhteistyökumppanit
Hankkeen vetäjänä toimii FFD ja pääkumppanina on Suomen Metsäyhdistys (SMY). Nuorten näkökulmia ja osallisuutta ovat tuomassa Lempäälän lukion Ilmastosoturit, asiantuntijaosaamista ja alan opiskelijoiden ja opettajien näkökulmia hankkeeseen tuovat Helsingin yliopiston Viikki Tropical Resource Institute (VITRI) sekä alan oppilaitokset.
Hankkeen rahoitusta tukee Ulkoministeriö.