Challenges and Actions for Forest and Farm Producer Organisation Resilience

A global survey on the perceptions of Forest and Farm Producer Organisations (FFPOs) on resilience concluded that climate change, the Covid-19 pandemic, and degradation of natural resources pose the most significant risks to the livelihoods of small-scale producers in Africa, Asia and Latin America. Forest and farm producers are facing an increase in poverty, income insecurity and disruptions in smallholder value-chains. The survey also revealed that FFPOs are highly operational in promoting resilience of their members with various climate action initiatives and Covid-19 responses, but require additional funding, technical support, and multi-stakeholder collaboration to efficiently mitigate the impacts of global crises on smallholders. Read the full report here.

Resilience.png

Food Systems Summit - miten muuttaa ruokajärjestelmää kestävämmäksi?

YK:n yleiskokouksen yhteydessä kokoontui pääsihteeri António Guterresin kokoon kutsumana Food Systems Summit keskustelemaan vaihtoehdoista, miten muuttaa ruokajärjestelmää kestävämmäksi. Kokouksen valmistelu oli varmasti osallistavin prosessi, jossa olemme saaneet olla mukana. Osa kansalaisjärjestöistä on kritisoinut elintarvikejättien isoa roolia keskusteluissa. Toisaalta Maailman tuottajajärjestön WFO:n rooli oli nyt merkittävä keskustelujen painopisteiden määrittelyssä. USA:n maatalousministeri Tom Vilsack kokosi myös yhteen oman koalition Agriculture Innovation Mission for Climate (AIM4C) toisenlaiseksi lähestymistavaksi EU:n Farm to Fork strategialle. 

Keskustelujen perusteella koottu viiden toimintaraiteen ja niiden alla olevat viidentoista toiminta-alueen muutosajatukset tarjoavat kaikille tekemisen mahdollisuuksia. Yhtä ratkaisua ei monimutkaiseen ongelmaan löytynyt. Ajatukset varmasti jalostuvat jatkokeskusteluissa, joita myös olemme järjestämässä FFD:ssä. 

Ennen kuin siirrytään listaan ”keitossani on kärpänen”, on hyvä pitää mielessä ensimmäisen toimintaraiteen perusasiat: 

  • Tavoitteena on nälän poistaminen. Noin 700 miljoonaa ihmistä on edelleen aliravittuja ja neljänneksellä maapallon väestöstä ei ole ruokaturva kunnossa. 

  • Tavoitteena on, että kaikilla on pääsy terveelliseen ruokaan ja tasapainoiseen ruokavalioon. Käytännössä kolmella miljardilla ihmisellä ole edes varaa siihen. 

  • Ruuan turvallisuus on pystyttävä takaamaan. Ruokaperäiset sairaudet aiheuttavat 600 miljoonaa sairastumista ja 420 miljoonaa ennenaikaista kuolemaa WHO:n mukaan.

Toimintaraiteet

Ensimmäisen toimintaraiteen työalueita ovat ruokaturvan parantaminen ja nälän vähentäminen. Toinen teema on ravitsevaan ruokaan pääsy, miten voidaan taata, että ihmisillä on mahdollisuus saada ravitsevaa ja terveellistä ruokaa. Kolmantena työalueena on elintarviketurvallisuus.  

Toinen raide on kestävä kulutus, joka on korostunut erityisesti eurooppalaisessa keskustelussa. Tavoitteena on aktivoida ihmisiä nauttimaan terveellisestä ja kestävistä vaihtoehdoista. Tarjolla on hallinnollista ohjausta, yksityissektorin tarjontamuutoksia ja aktivismia kuluttajakäyttäytyminen muutokseen. Toinen työalue on ruokahävikin vähentäminen koko ketjussa ja kiertotalouden mahdollisuuksien parempi hyödyntämien.  

Kolmantena raiteena on luontopositiivinen tuotanto. Uudella termillä pyritään korvaamaan aikaisempia jo politisoituneita termejä, kuten agroekologia, täsmäviljely tai ilmastoälykäs tuotanto. Tavoitteet sinällään ovat samoja, luonnon ekosysteemien suojelu, kestävien tuotantotapojen käyttö ja heikentyneiden ekosysteemien ennallistaminen.  

Neljäs toimintaraide korostaa elinvoimaisuutta ja tasa-arvoa. Elintarviketuotannon arvoketjuun pitää pystyä tasapainottamaan voimasuhteita. Ruuantuotanto työllistää merkittävän määrän ihmisiä, joilla pitää tarjota säällistä työtä. Yksi toiminta-alue on paikallisen ruuantuotannon edistäminen. Tavoitteet korostavat ruokaketjunsosiaalista merkitystä, kun tavoitteena on se, että kaikki voivat olla mukana kehityksessä. 

”Leave no one behind” 

Viidennen raiteen tehtävänä on häiriönsietokyvyn parantaminen. Maatalous kohtaa erilaisia ongelmatilanteita, aseellisia konflikteja, ilmaston ääri-ilmiöitä, ympäristön ja luonnon katastrofeja, terveys- ja talouskriisejä. On pystyttävä korjaamaan rakenteellista ja systeemistä häiriöalttiutta. Monien riskien yhtäaikainen vaikutus korostuu ongelmatilanteissa, johon tarvitaan kriisijohtamista koko ruokajärjestelmässä. 

Ruokajärjestelmän uudistaminen

Ruokajärjestelmän uudistamisessa on hallinnolla tärkeä poikkileikkaava tehtävä. On pystyttävä varmistamaan, että muutokselle on tarjolla mahdollisuuksia koko arvoketjussa. 

Näistä teemoista MTK jatkaa keskustelua kehitysyhteistyöjärjestömme FFD:n organisoimissa webinaareissa. Kannattaa olla kuulolla. 

 

Juha Ruippo

Toiminnanjohtaja, FFD

Farmers.png

Nature Positive Production in Developing Countries - Summary of the Webinar on 21.09.2021

Nature Positive Production is one of the critical themes at the Food Systems Summit (FSS) that is held in New York today, 23rd of September 2021. How to keep our production in the planetary boundaries, how to respect the nature and its ecosystems while ensuring food security for all and decent income for producers.

This was also the topic of a webinar that was organized on 21st September by FFD and Fingo. We wanted to focus on understanding how the numerous smallholders in developing countries could become actors of nature positive production system and what could be done to support them in the transition. 

The key messages from the webinar are summarized below:

  • We need to look at the systems and not only production. Agriculture, forests and whole landscape need to be seen holistically.

  • Multistakeholder approach is needed. This should not be left only for the governments.

  • Participation of farmers in the process is crucial. They are the managers and keepers of their resources.

  • We need to ensure that women have both possibilities and access to assets, services and finance.

  • Innovation platforms, which ensure the linkage between research and practitioners can act as an instrument of change and how to adapt knowledge into the local context.

  • Global value chains require changes in policies and standards to support more nature positive production.

  • There is a need to ensure transparent data on value chains

  • Primary producers should have a decent price for their efforts.

  • The dominance of big corporations should be balanced with the work of consumer unions, financial and educational institutions, certification bodies and producer organizations.

 

We would like to thank all the participants who attended the webinar representing NGOs, research institutions, ministries and farmer organizations from the global South.

We also express our gratitude to Director Aulikki Hulmi from the Ministry of Agriculture and Forestry, who opened the webinar and Professor Juha Helenius from University of Helsinki who explored the dimensions of meaning of nature positive production.

A special thank you to Samuel Tumwesigye who delivered a keynote presentation at the webinar. Mr. Tumwesigye was a co-author of Fingo’s report “Potential Impacts of the EU Green Deal Farm to Fork Strategy on Africa's Climate Agenda and food Sovereignty”. According to his studies, increasing demand for organic products in the EU help to increase organic production in the global south and the implementation of new nature positive policies will help with nature positive production in the global south. Challenges, however, persist in the form of food insecurity, lack of green technology, lack of skills development, irregular framework for agro-chemical use and investment funding for green production. In addition, it is important to note that stricter rules for EU for production may turn producers to look for markets in China.

If you would like to watch the webinar online, you can find it here: https://youtu.be/oNK780LnQNE

Please note that the group discussions are not included in the recording.