Faidika maanviljelijät Kanani kylässä Tansaniassa möivät perunoita ennen itsenäisesti, josta seurasi korkeat kustannukset ja heikko neuvottelu asema ostajien kanssa. Nyt he toimivat yhdessä ja ovat järjestäytyneet, vahvempia ja taitavampia. Kanani maanviljelijät kuuluvat Njombe Agricultural Development Organization:iin, joka toimii Njombe alueella, Tansaniassa. Vuonna 2018, FFD:n ja ProAgrian tuella 2 080 perunan viljelijää paransi satoaan ja kasvatti tulojaan.
Projekti muutti kokonaisvaltaista lähestymistapaa perunoiden laadun nostamisessa arvoketjuun puuttumalla. Viljelijöiden sato on noussut 10MT/ha nykyiseen 19MT/ha.
Miten tämä saavutettiin?
Viljelijöille tarjottiin parempia perunan siemeniä ja he saivat koulutusta hyvistä viljelykäytännöistä. Sadonkorjuun jälkeiset tappiot ovat myös pienentyneet paremman varastoinnin ansiosta. Asianmukainen perunoiden luokittelu, kollektiivinen markkinointi ja verkostoitumisstrategia ovat johtaneet parempaan perunan laatuun, säännölliseen myyntiin, korkeampiin tuloihin ja alhaisempiin kustannuksiin. Tulot ovat nousseet 68% aikaisemmasta 1 250 000 TSH/hehtaari (n. 450 euroa) nykyiseen 1 840 000 TSH/hehtaari (n. 660 euroa).
Järjestön puheenjohtaja kertoo että, ”Sadonkorjuun jälkeen, etsimme yhdessä ostajan ja tuomme perunamme keskuksiin. Kuljetuskustannuksemme ovat laskeneet, koska me jaamme kustannukset. Ennen jokainen maksoi 200 000 TSH (72 euroa) kuljetuksista ja nyt jokainen maksaa vain 10 000 TSH (3.60 euroa). Voittomme on kasvanut, koska nyt myymme suoraan ostajille 5 000 TSH/tölkki (1.80 euroa) ja ennen möimme välikäsille 4 000TSH/tölkki (1.40 euroa).”
Pientuottajien toimeentulon parantaminen maaseudulla auttaa myös naisten asemaa. Vuonna 2018, naisten osuus edunsaajista oli 55%. He ovat ansainneet paikkansa ryhmänjohtajina johtaen ryhmiä paremmin, kuin miehet.
Kun investoit maaseudun järjestöihin ja arvoketjuihin, tuet kestävä kehityksen tavoitteita.
Tukesi auttaa köyhyyden torjumisessa.