Abdallah Vien tie muutokseen

Abdallah Mohamed Ali, myös tunnettu nimellä Abdallah Vie, on 64-vuotias viljelijä Mtakata kylästä Tansaniasta. Hänen perheeseensä kuuluu 18 henkilöä.   

TAHA:n Pemba agronomi Ally Kamtande yhdessä Abdallah Vien ja hänen viljely-avustajien kanssa Mtkata kylässä Tansaniassa.

TAHA:n Pemba agronomi Ally Kamtande yhdessä Abdallah Vien ja hänen viljely-avustajien kanssa Mtkata kylässä Tansaniassa.

Abdallah aloitti tomaatin viljelyn vuonna 2010. Hänellä oli neljäsosa eekkeriä viljelymaata. Hän sai vettä viljelmälleen kylän vesi lähteestä. Hän kuitenkin selittää, miten raskasta veden haku oli:

“Veden hakeminen ämpärillä kylästä oli yksi vaikeimmista tehtävistä maanviljelijänä.” Koska Abdallahlla ei ollut varaa vesipumppuun, hän käytti monia tunteja veden kantoon vuosien varrella.  

Abdallah oli ensimmäisten viljelijöiden joukossa liittyessä TAHA:an vuonna 2015. Hänellä kuitenkin meni vuosi ennen, kun hän otti TAHA:n suositteleman teknologian käyttöön.

Abdallah kertoo, ”Kävin TAHA:n kursseilla vuodesta 2015 alkaen, mutta otin teknologian käyttöön myöhemmin. Nyt kun mietin asiaa, toivon, että olisin ottanut teknologian käyttöön aikaisemmin. En ollut varma luotanko TAHA:n teknologiaan ja minua pelotti muuttaa tapojani, joita olin käyttänyt vuosia.”

Aluksi TAHA:n agronomi antoi Abdallah:lle hybridisiemeniä kokeiltavaksi, jotta hän voi vertailla niitä paikallisiin siemeniin. Hybridisiement menestyivät hyvin. Nyt Abdallahilla on yli 10 eekkeriä maata, jossa hän viljelee erilaisia vihanneksia ja kasviksia, kuten tomaatteja, paprikaa, banaaneja, vesimelonia, passion hedelmää ja papaijaa.

Voittoa, jota sain ennen, kun viljelin paikallisilla siemenillä ei voi verrata nykyiseen voittooni, kun viljelen hybridisiemenillä. Kun viljelin paikallisilla siemenillä, en ollut koskaan ylittänyt 2 miljoonaa TZS (700 euroa). Muutoksen jälkeen, voittoni ovat nousseet 100 miljoonaan TZS (35 000 euroa) neljässä kaudessa. Olen kiitollinen TAHA:lle ja varsinkin agronomeille heidän osuudesta menestykseeni,” Abdallah kertoo onnellisena.

Hän myös lisää, ”Käytän tuloja perheeni tarpeisiin, kuten lasten koulutukseen, terveydenhuoltoon ja maatilani kehittämiseen. Työllistän myös 10 henkilöä, jotka auttavat minua viljelytoiminnassa. Suunnitelmani on työllistää lisää työntekijöitä, kun laajennan tilaani.”

Ulkoministeriön KEO 30 ohjelma tukee tätä projektia.

MFAF+Finland+Logo.jpg