Tansania: Köyhyyden kierrosta pois

Kun Happy Nyagawa ajattelee tulevaisuutta, hymy nousee hänen huulille. Kun Happyltä kysytään, miten uusiutuva rahasto hyödyntää häntä, hän vastaa:

”Nyt pystyn maksamaan koulumaksut ja kaiken tarvittavan. Voin alkaa haaveilemaan toimintani laajentamisesta ja tulojeni noususta.”

Happy+nyagawa.jpg

Happy Nyagawa on 40-vuotias 6 lapsen äiti Nyagwasta, Tansaniasta. Happylla oli 50 kanaa ja 5 porsasta, mutta hän ei saanut tarpeeksi tuloja turvatakseen lastensa tulevaisuuden.

Happy liittyi osuuskuntaan, jota FFD avustaa ja sai 500 000TZS (200 euroa) lainan uusituvan rahaston kautta. Nyt Happyllä on 10 kanaa ja 10 porsasta sekä mahdollisuus rehun, rokotteiden ja muiden hoitojen saantiin. Pian hän aikoo aloittaa myynnin.

Happy kannattaa pieniä lainajärjestelmiä ja näkee valoisan tulevaisuuden edessä.  

“Haluan näyttää naapureilleni ja varsinkin naisnaapureilleni, että yhdessä toimiminen tuottaa tulosta. Aion vaakuuttaa heille, että heidän tulisi kokeilla yrittäjyyttä.”

Happy+nyagawa.jpg

Zanzibar: Puutarhaviljelyn sankari

Viljelijät Zanzibarilla olivat tottuneet huonoon tuottavuuteen huonojen viljely käytäntöjen takia. Monen vuoden ajan, Zanzibar toi yli 80% tuoreesta ruuasta,  puutarhatuotteet mukaan lukien, Tansanian mantereelta. Vuonna 2015 tähän kuitenkin tehtiin muutos, kun Tanzanian Horticultural Association (TAHA) avusti puutarhatuotannon aloittamisessa Zanzibarilla. FFD, Zanzibarin hallitus sekä Milele Zanzibar Foundation tukivat projektia.

Nykyään Zanzibar tuo vain 40% tuoreista tuotteista ja nyt suurimmalla osalla viljelijäistä on menestystarina kerrottavana. Tohtori Omar Mohamed Suleiman on yksi näistä menestystarinan kertojista. Tohtori Suleiman on 50-vuotias ja hänen perheeseensä kuuluu 4 lasta. Hän oli köyhimpien viljelijöiden joukossa muutama vuosi sitten. Hän työskenteli lääkärinä Mnazimmoja Referral sairaalassa ja viljeli myös maata saadakseen tarpeeksi ruokaa perheelle. Hän viljelii tomaatteja ja kurkkuja perinteisin menetelmin perheen 1 eekkerin maatilalla, mutta tuotanto oli huonoa ja vähäistä.

”Viljelin parhaani mukaan perinteisin menetelmin, mutta se ei toiminut, koska ympäristö muuttui. Halusin menestyä sadon tuotannossa, mutta minun epäonnistuessa ja muiden onnistuessa ymmärsin, että minun täytyy muuttaa viljely menetelmiäni.” Omar Mohamed Suleiman sanoi.

 
Tohtori Omar Mohamed Suleiman (oikealla) taimitarhassansa opittuaan taimien hoidosta ja innovaatio teknologiasta TAHA:n järjestämässä koulutuksessa.

Tohtori Omar Mohamed Suleiman (oikealla) taimitarhassansa opittuaan taimien hoidosta ja innovaatio teknologiasta TAHA:n järjestämässä koulutuksessa.

 

Tohtori Omari liittyi TAHA:an vuonna 2017, jotta hän voisi muuttaa viljelytyyliään hyviin maatalouskäytäntöihin. TAHA tarjoaa palveluita jäsenilleen auttaen heitä teknisissä muutoksissa, joiden kautta heidän satonsa kasvaa, on parempi laatuista ja tuo heille enemmän tuloja.

Dr. Omari myöntää, ”En tiennyt ennen paljoa TAHA:sta, mutta kun liityin heihin, näin oven menestykseen. Ymmärsin, että jotta sato menestyisi, koko viljelyjärjestelmää täytyy kehittää. En olisi ymmärtänyt viljelyn potentiaalia ilman TAHA:a. Opin TAHA:n koulutuksien kautta miten suunnitella ja asettaa tavoitteita sekä hallita satoa. Järjestö yhdisti minut toimittajiin ja myös mahdollisiin ostajiin, kuten hotelleihin.”

Vuoden aikana Dr. Omari on kasvattanut tulojaan kuusin kertaisesti. Hänen lapsensa voivat nyt käydä parempaa koulua ja voivat maksaa korkeakoulu maksut.

”TAHA on muuttanut ajattelutapaani ja toi toivoa, että tiedon ja kovan työn tuloksena mikä tahansa on mahdollista. Haluan nyt lapseni opiskelevan puutarhaviljelyä, kun olen nähnyt miten se voi muuttaa jonkun elämän pienellä aika välillä,” tohtori Omari kertoo.

Zanzibarilla monet viljelijät ovat aloittaneet puutarhaviljelyn toivoen, että he voivat saavuttaa elämänsä unelmat.  

Tansania: Erick Mbebati, puuyrittäjä

Erick Mbebati on Matembwe kylästä Njombe alueelta, Tansaniasta. Hänestä on tullut puuyrittäjä.

Erick oli ennen maanviljelijä, mutta hänen satonsa oli huono johtaen alhaisiin tuloihin. Hänellä ei ollut tarpeeksi rahaa investoidakseen maanviljelyyn, jotta sato olisi parantunut. Niin kuin monilla maaseudun nuorilla, Erickillä oli vaikeuksia löytää töitä.

Kaikki kuitenkin muuttui toukokuussa 2018 kun puumarkkina keskus aloitti toiminnan Erickin kylässä. Matembe’s Tree Growers Association (UWAMIMA) hallitsee markkina keskusta FFD:n ja Päijät-Häme metsänhoitoyhdistyksen avustuksella.

Markkinat perustettiin, jotta pienviljelijä metsän omistajien tuloja saataisiin nostettua puun ja puutavaran myynnin avulla. Maanviljelijöiden tulot kasvoivat 10% ensimmäisen 8 kuukauden aikana vaikka poliittinen tilanne ja puutavaraliiketoiminnan käytännöt eivät olleet suotuisat. Markkinakeskus on ylittänyt kaikki odotukset taloudellisella kasvulla ja työpaikkojen luomisella.   

Erickin tavoin, 35 kylän nuorta sai tilapäisen työpaikan markkinoilta. Tällä hetkellä 50 nuorta työskentelee tilapäisinä työntekijöinä lastaten puuta, purkaen kuormia, lajitellen puuta, kasaten puuta ja kuivaten puuta. Tämän lisäksi, UWAMIMA työllistää 5 kokopäiväistä työntekijää.   

"Elokuussa esimieheni nimitti minut hänen liiketoimintansa valvojaksi. Marraskuussa päätin aloittaa oman liiketoimintani ja nyt valvon omaa yritystäni."
— Erick
Erick Mbebati in the Matembe Market Centre

Erick Mbebati in the Matembe Market Centre

"“Kun kuulin markkina keskuksesta, päätin hakea sinne tilapaistyöhön ja aloitin siellä toukokuussa 2018.”"
— Erick

Azam News raportoi Matembe puumarkkinoilta Tansaniasta, metsurin ja viljelijän hyödyistä ja haasteista.

Myöhemmin sinä vuonna, Erick liittyi UWAMIMA järjestöön ja on hyötynyt UWAMIMAn palveluista, kuten kirjanpidosta, tuotteiden monipuolistamisesta, briketin tekemisestä ja liiketoiminnan hallitsemisesta. UWAMIMA on myös kehittänyt kiertorahastojärjestelmän auttaakseen jäseniään. Jäsenet voivat lainata rahaa alhaisella korolla, käyttää sen kuukauden sisällä ja maksaa lainan takaisin UWAMIMA:lle. Erick käyttää kaikkia projektin ja markkinoiden tuomia hyötyjä.

"Jos jumala suo, aion laajentaa liiketoimintaani ja työllistää kollegoitani. Markkinakeskuksen avulla voin maksaa sisaruksieni koulunkäynnin ja voin lähettää rahaa äidilleni."
— Erick

Enemmän ihmisiä liittyy liiketoimintaan koko ajan. Palveluita kehitetään ostajille, myyjille ja työntekijöille. Kojujen lisääntyminen tien varsilla tuottaa myös tuloja.

Markkinakeskus edistää vastuullista taloudellista kasvua, lisää työpaikkoja ja antaa työmahdollisuuksia kaikille. Monet haluavat ottaa tästä mallia ja jakaa konseptin omissa kylissä.

Tansania: Perunoiden viljely kasvattaa mahdollisuuksia

Faidika maanviljelijät Kanani kylässä Tansaniassa möivät perunoita ennen itsenäisesti, josta seurasi korkeat kustannukset ja heikko neuvottelu asema ostajien kanssa. Nyt he toimivat yhdessä ja ovat järjestäytyneet, vahvempia ja taitavampia. Kanani maanviljelijät kuuluvat Njombe Agricultural Development Organization:iin, joka toimii Njombe alueella, Tansaniassa. Vuonna 2018, FFD:n ja ProAgrian tuella 2 080 perunan viljelijää paransi satoaan ja kasvatti tulojaan.

Tanzania story picture.jpg

Projekti muutti kokonaisvaltaista lähestymistapaa perunoiden laadun nostamisessa arvoketjuun puuttumalla. Viljelijöiden sato on noussut 10MT/ha nykyiseen 19MT/ha.

Miten tämä saavutettiin?

Viljelijöille tarjottiin parempia perunan siemeniä ja he saivat koulutusta hyvistä viljelykäytännöistä. Sadonkorjuun jälkeiset tappiot ovat myös pienentyneet paremman varastoinnin ansiosta. Asianmukainen perunoiden luokittelu, kollektiivinen markkinointi ja verkostoitumisstrategia ovat johtaneet parempaan perunan laatuun, säännölliseen myyntiin, korkeampiin tuloihin ja alhaisempiin kustannuksiin. Tulot ovat nousseet 68% aikaisemmasta 1 250 000 TSH/hehtaari (n. 450 euroa) nykyiseen 1 840 000 TSH/hehtaari (n. 660 euroa).

 Järjestön puheenjohtaja kertoo että, ”Sadonkorjuun jälkeen, etsimme yhdessä ostajan ja tuomme perunamme keskuksiin. Kuljetuskustannuksemme ovat laskeneet, koska me jaamme kustannukset. Ennen jokainen maksoi 200 000 TSH (72 euroa) kuljetuksista ja nyt jokainen maksaa vain 10 000 TSH (3.60 euroa). Voittomme on kasvanut, koska nyt myymme suoraan ostajille 5 000 TSH/tölkki (1.80 euroa) ja ennen möimme välikäsille 4 000TSH/tölkki (1.40 euroa).”

Pientuottajien toimeentulon parantaminen maaseudulla auttaa myös naisten asemaa. Vuonna 2018, naisten osuus edunsaajista oli 55%. He ovat ansainneet paikkansa ryhmänjohtajina johtaen ryhmiä paremmin, kuin miehet.

Kun investoit maaseudun järjestöihin ja arvoketjuihin, tuet kestävä kehityksen tavoitteita.

Tukesi auttaa köyhyyden torjumisessa.