Ruokajärjestelmän uudet suunnat

FFD:n viestintä- ja globaalikasvatushanke 2021-2022

 FFD:n viestintä- ja globaalikasvatushanke ”Ruokajärjestelmän uudet suunnat” on käynnissä vuosina 2021-22. Hanke tarkastelee Suomea osana globaalia ruokajärjestelmää ja arvioi keinoja ja malleja, joilla suomalaiset toimijat edistävät yhdessä kestävämpää, oikeudenmukaisempaa ja inklusiivisempaa ruokajärjestelmää. Hanke kasvattaa ymmärrystä vaikutuksestamme ja luo muutospolkuja. Hankkeen johtopäätökset ja ehdotukset viestitään teemoittain valittaville kohderyhmille. Tällä pyritään parantamaan ymmärrystä riippuvaisuuksista ja muokkaamaan arvoja oikeudenmukaisemman ja kestävämmän maailman tueksi. Ulkoasiainministeriö on myöntänyt hankkeelle rahoitusta.

Tausta

Ruokajärjestelmät ja kuinka niiden pitäisi muuttua käynnissä olevien megatrendien mukaisesti (väestönkasvu, ilmastonmuutos, kaupungistuminen, maaperän köyhtyminen, meren pinnannousu jne.) ovat nousseet keskustelun kohteeksi viime vuosina. Tiedämme, että käytössä oleva viljelymaa vähenee asteittain ja toisaalta on tarve lisätä metsäpinta-alaa ja suojella metsiä, joten on tärkeää ja kiireellistä miettiä ruokajärjestelmän uusia rakenteita.

Ilmastomuutos ja sen vaikutukset ruokajärjestelmään on yksi suurimpia tekijöitä, joita meidän tulee ottaa huomioon tässä prosessissa. Hankkeen aikana valmistellaan myös viestintämateriaalia COP26 kokousta varten, jossa suomalaisia globaaliin ruokajärjestelmään vaikuttavia toimijoita on edustettuna.

Hankkeen tavoitteet

Hankkeella pyritään lisäämään ymmärrystä ja tietoisuutta kehityskysymyksistä ja osallistamaan ihmiset sekä kansalliseen että globaaliin ruokajärjestelmäkeskusteluun. Hankkeessa pyritään vahvistamaan globaalia vastuunkantoa ja oikeudenmukaisia muutosprosesseja, jotka tukevat yhteiskunnan vakautta.

Kohderyhmiin kuuluu toimijoita koko ruokajärjestelmästä: alkutuotanto (mm. viljelijät, lannoiteteollisuuden toimijat), elintarviketeollisuus, kuljetus, kauppa, kuluttajat ja koko sektoria tai sen osia edustavat järjestöt sekä sidosryhmät.

Kohti Food Systems Summitia 2021

Hanke koordinoidaan Maa- ja metsätalousministeriön vetämän Suomen kansallisen dialogin kanssa ja näin on osa YK:n ruokajärjestelmädialogia, joka huipentuu 2021 järjestettävään Food Systems Summit (FSS) huippukokoukseen. Lisäksi hanke tuottaa materiaalia ilmastokokouksen 2021 osapuolikokoukseen (COP26).

FFD kokoaa kansalaisjärjestöt, kaupan ja muut ruokajärjestelmän toimijat mukaan hankkeeseen. Aloite arvioi ennakkoluulottomasti ja eri näkökulmia kaihtamatta ruokajärjestelmän muutospolut. Hanke rakentuu FSS-prosessin päätavoitteille 1) kaikille pääsy turvalliseen ja ravitsevaan ruokaan, 2) kulutustottumuksien muuttaminen kestävimmiksi, 3) luontoystävällisten tuotantotapojen edistämistä, 4) oikeudenmukaisen toimeentulon vahvistaminen, ja 5) shokki- ja stressisietokyvyn lisääminen ja haavoittuvuuden vähentäminen. Hankkeen oma FSS-dialogi pidetään huhtikuussa 2021. Kansalaisjärjestöjen avulla kuulemme etelän kumppaneita.

Yhteistyökumppanit

FFD toimii hankkeen vetäjänä ja Jenny Öhman toimii hankekoordinaattorina. FFD:n ohjelmajohtaja Tiina Huvio ja FFD:n toiminnanjohtaja Juha Ruippo ovat myös vahvasti hanketoteutuksessa mukana. Hanke toteutetaan yhteistyössä mm. UM:n, MMM:n, MTK:n, SLC:n, ProAgrian, Osuustoimintakeskus Pellervon, Fingon ruokaturvaryhmän, S-ryhmän, Pauligin, Solidaarisuuden, Siemenpuusäätiön, Kirkon Ulkomaanavun, Reilun Kaupan ja WWF:n kanssa. Yhteistyökumppaneista muodostuu avainryhmä, jonka tehtävä on edustaa ruokaketjun eri toimijoita Suomessa ja maailmanlaajuisesti (esim. kehitysyhteistyöhankkeiden kumppanit).

 
0_FFD-dialogi-FINAL-.PNG


FFD JÄRJESTÄÄ DIALOGIWEBINAARIN KESKIVIIKKONA, 21 HUHTIKUUTA KLO 8.30 – 13.00.

Ruokajärjestelmän uudet suunnat dialogitilaisuus on osa FFD:n viestintä- ja globaalikasvatushanketta, joka tarkastelee Suomea osana globaalia ruokajärjestelmää ja arvioi keinoja ja malleja, joilla suomalaiset toimijat tukevat etelän kumppaneita kohti kestävämpää, oikeudenmukaisempaa ja inklusiivisempaa ruokajärjestelmää. Hanke täydentää Maa- ja metsätalousministeriön vetämää Suomen kansallista dialogia, ja on näin osa YK:n ruokajärjestelmädialogia, joka huipentuu myöhemmin 2021 järjestettävään Food Systems Summit (FSS) huippukokoukseen.

Tilaisuudessa identifioidaan hyviä käytäntöjä ja konkreettisia esimerkkejä, miten voimme tukea etelän kumppaneita ruokajärjestelmän murroksessa. Tilaisuus on avoin kaikille ruoka- ja ravitsemussektoreista kiinnostuneille ja toimijoille. Dialogin ajatukset ja ideat syötetään FSS-huippukokoukseen. Ilmoittautuminen tilaisuuteen viimeistään 19.04.2021.

Tervetuloa mukaan! Lisätietoa tapahtumasta löytyy tapahtumasivulta.

 

Ruokajärjestelmän uudet suunnat keskusteluiden tulokset

Ruokajärjestelmä dialogiwebinaarissa 21.04.2021 keskusteltiin ruokajärjestelmän muutoksesta ja miten muutosta tulisi tukea. FFD lähetti koosteen webinaarissa nousseista ehdotuksista YK:lle. Lue yhteenveto keskusteluiden ja tilaisuuden tuloksista.